Udruženje Zeleno zvonce je osnovano 4. 10. 2017. godine, od strane 4 osnivača, a funkcioniše zahvaljujući ljudima iz zemlje i inostranstva koji ulažu deo svog slobodnog vremena, znanja, ili novca. 🙂 Mnogi se nikada u životu nisu sreli. Radi se o zaposlenim porodičnim ljudima koji nemaju ništa više slobodnog vremena ili novca od bilo koga od vas. 🙂

Kako je, u to vreme, bačkotopolska opština bila jedna od najnepošumljenijih opština u Vojvodini (ispod 2% pošumljenosti), glavni cilj osnivanja udruženja je bio da damo doprinos u menjanju tog podatka.

Do tada smo sadili drveće „ilegalno“. Osnivanjem udruženja otvorili smo prostor za sadnje većih razmera, učestvovanje na raznim konkursima, pribavljanje potrebnih dozvola…

Želimo direktno doprineti zajednici u kojoj živimo.

U današnje vreme teško je održati kontinuitet u bilo čemu, pogotovo ako imate na raspolaganju samo internet. Mislimo da je priča otišla u dobrom pravcu te da je stvorena  zajenica ljudi koji imaju sličan stav o nekim stvarima.

Kako kaže priča 🙂

Prolazio nekim poljem jedan hrabri vitez na dobrom konju i dobro naoružan…
U čudu je zapazio da su svi vrapci iz tog kraja sleteli na zemlju, polegali na leđa i uprli nožice prema nebu…
To mu se učini jako čudno, pa zapita jednog vrapca: „Šta vi to, ptičice male, radite?“
„Hrabri viteže, čuli smo da će danas PASTI NEBO, pa se spremamo da to sprečimo!“ odgovori jedan vrabac…
„Pa kako ćete vi tako mali, slabi i malobrojni zaustaviti to ogromno nebo?“ zasmeja se vitez..
„Pa mi činimo SVE ŠTO MOŽEMO!“ odgovori lakonski vrabac.
Naravoučenije: AKO SVI UČINIMO SVE ŠTO MOŽEMO, NEBO NIKAD NEĆE PASTI!

Dakle, ne želimo da Zeleno zvonce posmatrate kao neku organizaciju koja nešto radi, rešava, da se čeka na nas, to već imamo, (mislimo na institucije). One rade ili ne rade, a građani uglavnom kritikuju na društvenim mrežama. Želimo drugačiji način razmišljanja, a to je aktivno društvo. Želimo da nosioci vlasti i građani budu jedno. Da su institucije i njihovi resurski na raspolaganju građanima i da rade u interesu građana, ali i da građani aktivno učestvuju, u realnom životu, ne samo na internetu. Kada to postane način života, samo nebo će biti granica uživanju u našem životnom okruženju 🙂 Naravno, ne očekujemo to od svih građana, ustvari, ne očekujemo to ni od većine, ali dovoljno je nekoliko takvih u svakoj ulici.

Probajte! Dela, ne reči!

Drugarski pozdrav!