Odgovor iz lokalne samouprave povodom apela građana zbog opadanje nivoa arteških voda

Sredinom jula je presušila arteška česma u Bačkoj Topoli, što je bio povod da skrenemo pažnju da se nešto loše desilo na tim dubinama.

Za one kojima je ovaj članak prvi susret sa temom, preporuka je da pročitaju i prethodna dva, redosledom kako su u nastavku postavljeni.

Početkom avgusta, objavili smo tekst u kome su čitaoci mogli da vide, pročitaju i razumeju problematiku.

Motiv da napišemo ovaj članak nije bio pisanje zarad povećanja čitanosti, lajkova, napada na nekoga ili neki skriveni.

Cilj je bio da na jednostavan način upoznamo građane sa problematikom, što smo, na osnovu povratnih informacijama koje smo dobili od čitalaca, i uspeli.

Kako smo mišljenja da će u narednim godinama ovaj problem biti sve veći, sledeće što smo uradili jeste da smo se obratili nadležnima.

Pismo možete da pročitate putem linka:

Početkom septembra, dobili smo odgovor.

Spremnost nadležnih da saslušaju mišljenje građana i uđu u komunikaciju je nešto što mnogo znači.

Što se tiče stavova i argumenata, to je nešto drugo, ali što volja za razgovor na ovim relacijama postoji, velika je stvar.

Prenosimo odgovor u celosti:


Poštovani,

Ekstremna suša zabeležena je u 2022. godini, ne samo kod nas, već na celom kontinentu. Količina padavina u evropskim zemljama je do sada ostala ispod proseka, više je primera da su reke i jezera presušila u 2022. godine.

Bačkotopolsko jezero je veštački rezervoar vode,  prvobitno stvoreno za navodnjavanje, ali lokalna samouprava je prepoznala turistički potencijal jezera pa je tokom godina proširen drugim sadržajima i tako postala značajna turistička lokacija. Vodostaj jezera je već početkom godine bio ispod uobičajenog iz razloga nedovoljnih padavina u zimskom periodu od kojih bi se jezero napunilo, tako da smo u saradnji sa nadležnim vodoprivrednim institucijama pratili  vodostaje. Rezultat zajedničkog monitoringa je da je nadležno preduzeće DTD Severna Bačka d.o.o. Subotica, uspelo na vreme da  reaguje, zabranivši navodnjavanje iz jezera, sprečavajući na ovaj način dalji rapidni pad vodostaja usled navodnjavanja. Smanjenju vodostaja jezera značajno je doprineo i nedostatak padavina, kao i isparavanje usled visokih temperatura.

Kvalitet vode za piće u Bačkoj Topoli je dobar, što se redovno proverava, a u kontinuitetu ulažemo u ovu oblast. U Bačkoj Topoli smo izbušili dva nova bunara od kojih je jedan opremljen i nalazi se u funkciji od prošle godine, dok će drugi bunar  biti opremljen ove godine. Izgradili smo nove i modernizovali stare vodovodne sisteme, kako u Bačkoj Topoli tako i u naseljima naše opštine po već predviđenim planovima. Planiramo investirati i u Postrojenje za pripremu vode i na taj način učiniti vodosnabdevanje još kvalitetnijim. Vodovodna  služba je u nadležnosti javnog preduzeća Komgrad u Bačkoj Topoli, koji ovu delatnost obavlja profesionalno i prema našim očekivanjima. Do sada nije bilo problema sa vodovodom, nije bilo potrebe da se ograničava isporuka vode, voda za piće je bila i jeste dostupna građanima naše opštine. Javljaju se havarije na vodovodnom sistemu ali dosad smo uspešno sanirali takve pojave, međutim i dalje nastojimo da unapredimo, modernizujemo i proširimo vodovodni sistem. Nadležni kontinuirano prate raspoloživu količinu i kvalitet vode. Ukoliko se proceni da je situaciju kritična, uvešćemo mere za racionalnije korišćenje vode za piće. Komgrad je, međutim, tokom leta više puta skrenuo pažnju građanima u vidu obaveštenja da vodu za piće koriste za piće i ličnu higijenu, a da se uzdrže od zalivanja, pranja automobila i sličnih aktivnosti.

Pored toga, stavljamo veliki akcenat na smanjenje zagađenja podzemnih voda. U Bačkoj Topoli je izgrađen gradski Prečistač otpadnih voda, a u toku je izrada projektne dokumentacije za izgradnju kanalizacione mreže dužine 45 km. Njenom izgradnjom situacija će se znatno poboljšati, a smanjiće se i broj septičkih jama u naselju.

Za bušenje bunara potrebno je pokrajinsko odobrenje, u šta bi trebalo da budu uključene i lokalne samouprave, a sam proces treba staviti pod stalni nadzor, počev od bušenja bunara pa i samu eksploataciju. Za dobro upravljanje vodama, pored lokalne vlasti, neophodna je i regulativa na pokrajinskom i republičkom nivou. Moraju se preduzeti mere koje će doneti rezultate u širem obimu. Poljoprivreda je veoma značajna grana privrede i treba podstaći i podržati njen dalji razvoj. Prema našim informacijama u vezi kanala za navodnjavanje, koja prolaze preko nekoliko opština, postoje projekti do određenog nivoa, ali eksproprijacija još nije završena, ove projekte kordiniraju viši nivoi vlasti. Proširenje kanala za zalivanje (regionalni podsistemi) kao i atmosferskih mreža, kontrolisano korišćenje površinskih voda u poljoprivredi i kanalisanje padavina u rezervoare, mogu doprineti sačuvanju podzemnih voda a i razvoju poljoprivrede.  Ova  metoda se može koristiti u poljoprivredi, ali i u slučaju porodičnih domaćinstava.

S poštovanjem,

Adrian Satmari, Predsednik opštine Bačka Topola


Da li je dovoljno što radimo na tome da trenutno obezbedimo dovoljnu količinu vode stanovništvu i privredi (kako kvantitativno, tako i kvalitativno)?

Da li bi trebalo da razmišljamo o tome da li će i kakvu vodu da piju naša deca i unuci?

Odgovor iz lokalne samouprave ostavlja dosta otvorenih pitanja, a najznačajnije je ono koje bi buduća pokolenja mogla da postave:

Da li su naši preci mogli da učine nešto više u očuvanju prirodnih resursa i zašto to NISU uradili?

 

Podelite sa prijateljima

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *