Pragovi kao potencijalni materijal za uređenje prilaza sa atarskih puteva

Ovo je potpuno laički predlog, možda nije izvodljivo…

Mi ne možemo raditi ovakve projekte pa se nadamo da će neko ko može pročitati, vredi pokušati.

Ako su projekti vezani za prilaze sa atarskih puteva završeni, onda ništa.

Kako se uveliko priča o rekonstrukciji pruge, dok naša deonica dođe na red, može se pripremiti projekat. Možda je moguće drvene pragove, koji će biti zamenjeni betonskim, iskoristiti za isti. 

Ponavljamo da je predlog laički, znamo da se stari železnički pragovi tretiraju kao opasan otpad. Da li ih je moguće koristi na ovaj način ne znamo.

Predlog je da se kontaktiraju Železnice Srbije AD pa ukoliko postoji opcija, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede koje izdvaja sredstva za ovakve projekte, nešto uradi. Znači bez troškova iz lokalnog budžeta. 

Po Pravilniku o tehničkim uslovima i održavanju gornjeg stroja železničkih pruga Član 8. pretpostavljamo da su pragovi od čvrstog drveta (hrast i bukva).

Sigurno bi se našao određeni broj zdravih pragova. Koliko smo mi razumeli, problem se javlja prilikom spaljivanja, uništavanja, kada u vazduh odlaze štetne materije. Ipak neko stručan mora dati odgovor na tih nekoliko pitanja. 

 

Bunar ili hidrant kod prilaza kako bi poljoprivrednici mogli oprati traktor pre izlaska na cestu.

Mnogo otvorenih pitanja bez odgovora, ali ipak je tema za razmišljanje. Ako ovo ne može proći, uvek je otvorena varijanta izgradnje betonskih prilaza. 

 

Podelite sa prijateljima

2 Comments

  1. Laicki…. ne znam koliko bi to izdrzalo kretanje traktora,kombajna i ostalih poljoprivrednih masina. Vozovi klize po sinama,pragovi su samo oslonac. Poljoprivredne masine imaju tockove koji vrse pritisak na zemlju,put itd. Sto bi po mom laickom razmisljanju pomeralo te pragove kako god da ih stave u zemlju.Ali sve je moguce izvesti na neki nacin… Samo neka se pametne glave sloze i eto raja na zemlji.

     

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *