Vašar u Bačkoj Topoli

Nekad su se na vašarima okupljali ljudi kako bi se videli u vreme praznika, razmenili iskustva, kupili ono što nedostaje domaćinstvu i pokazali mlade koji su za ženidbu i udaju…..

Vašari su se zakazivali u doba nekog crkvenog praznika kad nije dozvoljeno raditi i najčešće su se održavali na nekom ravnom terenu – često u porti obližnje crkve ili manastira, čime se celom događanju davala određena doza ozbiljnosti i društvene prihvaćenosti.

To je bio toliko važan događaj da su svi veći vašari u Srbiji evidentirani čak i u crkvenom kalendaru. Učesnici su se svečano oblačili, a redovno je služio i za prikazivanje mladih koji treba da se ožene i udaju.

Što se tiče Bačke Topole.

1806. godine Bačka Topola dobija status varošice, kao središta ovog kraja sa pravom održavanja vašara tri puta godišnje.

Danas se vašar u Bačkoj Topoli održava uvek drugog vikenda po redu u mesecu, tokom cele godine.

Ponuda je raznovrsna, od igle do lokomotive. Isplanirajte jednu nedelju za dolazak na vašar u Bačku Topolu i provedite interesantno prepodne. Tokom leta, nakon obilaska vašara možete ostati na kupanju na jezeru.

Ovaj deo vašara je interesantan za decu, kuce, mace, zekani, golubovi.

Iz stvarno velike i raznovrsne ponude izdvajamo zanatlije iz Bačke Topole, Utrina, Subotice, Bečeja, Inđije, Sremske Mitrovice…

I stočni vašar je u ponudi, kao i poljoprivrena mehanizacija.

Kada se umorite od šetnje i razgledanja raznovrsne robe, pustite da vas povede čulo mirisa. Nepogrešivo ćete završiti ispred jednog od šatora sa pečenjem i roštiljem.

Za kraj malo šećera i pravac jezero.

Kupanje ili šetnja izbor je vaš. Ako se odlučite za šetnju, od Bačke Topole do Zobnatice možete šetati uz jezero.

Dođite i podelite utiske 🙂

 

 

Delove teksta smo preuzeli:

Dragić Tomić

https://www.backatopola.org.rs/

https://www.wikipedia.org/

 

 

 

 

 

 

Podelite sa prijateljima

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *