Da li se nivo vode u jezeru približio biološkom minimumu ili je vodostaj uobičajen za ovo doba godine?

Napomena za čitaoce koji na kupanje dolaza „sa strane“, da ne bi bilo nekog nesporazuma. Sa jezerom je sve u redu i pozivamo vas na kupanje. Na kraju teksta imate link ka članku u kome možete videti kako to izgleda na fotografijama.

Ovaj tekst je za nas lokalce, taj drugi je za vas sa strane.

Redovni posetioci jezera ne mogu da ne primete da je nivo vode u jezeru drastično opao u odnosu na nivo od pre dvadesetak dana.

Često se dešava da pri ovako visokim temperaturama vazduha i vode dolazi do pomora ribe. Što je vode u jezeru manje, veće su šanse da se ovako nešto dogodi.

Prema podacima dugoročnog prognostičkog sistema ECMWF-a (EPS), očekuje nas jedan prosečan avgust pa verujemo da do ovoga neće doći.

Ono što nas brine jeste budućnost jezera.

Piše se i priča o ozbiljnim planovima za razvoj turizma u našoj opštini. Delom su ona vezana i za jezero.

Korisnici jezera kao akumulacije predviđene i za navodnjavanje takođe imaju planove. Proširenja kapaciteta za navodnjavanje, povećanje površina koje se navodnjavaju, uvođenje više žetvi godišnje a samim tim i produženje vremenskog perioda u kome crpe vodu.

Može li to naše jezero izdržati?

Potrebno je planirati i sprovoditi propise.

U protivnom će nam se desiti, neki „julovi“ u budućnosti, u kojima ćemo u sred kupališne sezone, imati tone mrtve ribe koja pluta jezerom.

Tada će novac uložen u turizam biti bačen novac, a mi ćemo ponovo biti na početku.

Sledeća faza je da će se jezero zabariti pa će i mogućnost navodnjavanja znatno opasti.

Budimo pametni i racionalni, ne tražimo hleba preko pogače.

Sve ima svoj kapacitet pa i jezero.

Ispitajte ponovo biološki minimum.

Biološki minimum, ekološki prihvatljiv protok (EPP ili na engleskom environmental flow-e-flow, EF). Koncept ekološki prihvatljivog protoka je koncept pravedne raspodele vode između ljudskih
potreba i potreba ekosistema.

Važan je život oko jezera, ali je veoma važan i život u jezeru.

Ako uskladimo planove, biće mesta za sve.

Delajmo zajedno u interesu svih, pogotovo onih koji će doći posle nas!

Tekst je pisan laičkim rečnikom ali se nadamo da smo ukazali na suštinu.

Ovde možete pročitati i videti kako je na jezeru Dođite na kupanje u Bačku Topolu 🙂

Drugarski pozdrav!

Prošle godine smo skrenuli pažnju na veliki broj bunara za navodnjavanje, te da ni to ne miriše na dobro. Objavu smo upotpunili člankom o tome kako Holanđani navodnjavaju.

 

Podelite sa prijateljima

4 Comments

 1. Čudno mi je da ovi veliki pljuskovi nisu podigli nivo ni za cm….
  Krivaja je bujala.Koje stručno lice odlučuje kad pustiti vodu u Krivaju i kad zatvoriti ventil?
  Koji je uopšto biološki nivo jezera?
  Da li ko sem Zobnatice koristi jezero za zalivanje?
  Kopanje bunara od strane Zobnatice nije dobra alternativa.
  Ako je jezero zaštićeno,zašto nije zaštićena Krivaja?

   
  • Nemamo odgovore.
   Odavno je pokrenuto pitanje biološkog minimuma jer se zapremina jezera smanjila u odnosu na prvobitnu, međutim nije se daleko stiglo.
   To je osnov za dalje. Ko navodnjava i koliko, ne znamo. Nije problem da se navodnjava, zbog toga je i napravljena akumulacija, samo se mora znati koliko je dozvoljeno i prema tome planirati setvu.
   Bunari su posebna priča.
   Mi smo za pristup, – bolje sprečiti nego lečiti.

    
 2. Jedne godine je bilo i manje vode nego sada međutim nije bilo ovoliko toplo. Što se tiče biološkog minimuma on će da bude onoliki koliko gospodin Arapin odredi JER gospodin ****** neki dan dolazi na Zobnaticu sa crnim autima u pratnji i ide da obiđe zasade borovnice pa se postavlja pitanje:“Šta će ****** u njivama sa svojom svitom ako nema kajmaka od cele firme“. Lično sam ih video jer sam išao na pecanje i kada sam video kolonu crnih auta kako izlaze iz njiva nije mi bilo teško da ih ispratim i vidim gde idu i naravno dođoše do hotela Miznah a tamo svečani doček. Vama iz Zelenog zvonceta svaka čast na trudu i radu, potpuno podržavam vaš rad, ja sam takođe veliki zaštitnik životne sredine i mrzim nepravde i ljudski šljam koji parama kupuje u jednoj sekundi i radi sa običnim narodom šta hoće.

   
  • Poštovani komšija, ime u komentaru smo cenzurisali. Ne možemo objaviti nešto u šta nismo sigurni, a princip našeg rada se ne temelji na senzacionalizmu. Zastupamo tezu da je potrebno dokazivati krivicu, a ne nevinost, što je u današnje vreme često abarotno i nije dobro. Ono što mi želimo, jeste da se poštuje zakon. Izneli smo scenario prema kome će se radnja sigurno odvijati, ukoliko se ne uradi ono što predlažemo. I još nešto, najveća odgovornost je na građanima.
   Vama hvala što ste u komentaru izneli mišljenje. U nadi da razumete naš stav, svako dobro i drugarski pozdrav!

    

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *