Sađenje pogrešnih vrsta drveća u gradu, možda?

Kako smo mi amateri u sadnji drveća pa UVEK pre nego što bilo šta počnemo raditi pitamo struku za mišljenje; Šumarski fakultet, Zavod za zaštitu prirode, Vojvodina šume.

Za ovih 7 – 8 godina, nešto smo i naučili pa smatramo da imamo pravo skrenuti pažnju na ono što smo primetili, a smatramo da je pogrešno.

Sve veći broj dece i odraslih ima problema sa polenskom alergijom. Podatak je moguće proveriti u DZ Hadži Janoš, kao i u privatnim ordinacijama. Mišljenja smo da je ovaj podatak potrebno uzeti u obzir prilikom odabira vrste drveća koje se namerava saditi u gradu.

Konkretno, primetili smo da se sadi veliki broj belih breza.

Bela breza je lepo drvo. Ima svoje mesto u hortikulturi, ali…

Breza je u periodu emitovanja polena drveća najveći alergen, cveta krajem marta i početkom aprila, a vrlo brzo proizvodi velike koncentracije polena koji se može zadržati u vazduhu sve do kraja maja.

U Bačkoj Topoli se sade drvoredi bele breze i mišljenja smo to nije dobro.

Ko i zbog čega sadi bele breze u tolikom broju, ne znamo.

Kako se sve veći broj stanovnika, da li samostalno ili preko udruženja uključuje u ekološke akcije ili samostalno sađenje drveća, mišljenja smo da je potrebno urediti taj deo.

Recimo da svi krenemo od urbanista, JP za građevinsko zemljište… Da se svi prvo njima obratimo za mišljenje. Da uspostavimo sistem, da to radimo kako valja.

Znači svi koji sade i Komgrad i MZ i udruženja i Opština Bačka Topola… prvo kod urbanista po saglasnost.

Na jesenjoj sadnji 2019. godine imali smo dve volonterke koje su završila pejzažnu arhitekturu, ni jedna ne radi u struci.

Ovaj tekst nije angažovan i nemojte ga tako protumačiti, ali prosto imamo mlade ljude, tu pored nas, sa završenim visokim školama. Napravite im prostor da rade, da ostanu ovde i da nam pomognu. Spoj mladosti i iskustva, dobitna kombinacija. Svima će biti bolje.

Bela breza nije drvo koje nam je potrebno u drvoredima u gradu, naprotiv.

 

 

Podelite sa prijateljima

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *