General Sherman – sequiadendron giganteum

Moje ime je General Sherman. Dolazim iz porodice Sequiadendron giganteum. Težak sam 1,2 mio kg, u meni je 1487m3 drveta, visok sam 83m, da me obiđete, trebaće vam 33 metra, širok sam 11m i star sam oko 2700 godina.

Najpoznatije drvo u Nacionalnom parku Sequoia u Kaliforniji je General Sherman, gigantska sekvoja koja je po volumenu najveće poznato živo stablo na Zemlji.

Važno je naglasiti da se ovde uzima u obzir samo volumen stabla, te da General Sherman nije ni najviše, ni najdeblje, a ni najstarije drvo. Također, on je najveće poznato živo stablo na Zemlji, ali ne i najveće poznato ljudima. Crannell Creek Giant je bio (po procenama) veći od Shermana za 15% – 25%, ali je oboren 40-tih godina.

Merenje sekvoja bilo je deo desetogodišnjeg istraživanja sekvoja i klimatskih promena i opovrglo je prethodnu pretpostavku da veliko drveće sporije raste u starijem dobu.
To znači, kako smatraju stručnjaci, da će količina ugljen-dioksida koju džinovsko drveće apsorbuju fotosintezom nastaviti da se povećava tokom njihovog životnog veka.

 

Podelite sa prijateljima

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on linkedin
Share on whatsapp

Leave a Reply