General Sherman – sequiadendron giganteum

Moje ime je General Sherman. Dolazim iz porodice Sequiadendron giganteum. Težak sam 1,2 mio kg, u meni je 1487m3 drveta, visok sam 83m, da me obiđete, trebaće vam 33 metra, širok sam 11m i star sam oko 2700 godina.

Najpoznatije drvo u Nacionalnom parku Sequoia u Kaliforniji je General Sherman, gigantska sekvoja koja je po volumenu najveće poznato živo stablo na Zemlji.

Važno je naglasiti da se ovde uzima u obzir samo volumen stabla, te da General Sherman nije ni najviše, ni najdeblje, a ni najstarije drvo. Također, on je najveće poznato živo stablo na Zemlji, ali ne i najveće poznato ljudima. Crannell Creek Giant je bio (po procenama) veći od Shermana za 15% – 25%, ali je oboren 40-tih godina.

Merenje sekvoja bilo je deo desetogodišnjeg istraživanja sekvoja i klimatskih promena i opovrglo je prethodnu pretpostavku da veliko drveće sporije raste u starijem dobu.
To znači, kako smatraju stručnjaci, da će količina ugljen-dioksida koju džinovsko drveće apsorbuju fotosintezom nastaviti da se povećava tokom njihovog životnog veka.

 

Podelite sa prijateljima

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *