EUR Jezero Bačka Topola počelo zanavljanje šumskog pojasa oko jezera

8. 03. 2020. godine počela je proletnja sadnja kojom se planirani zanoviti zeleni pojas oko jezera. Nastavljaju 14. 03. 2020. godine. Pročitajte pa ko želi da se priključi, kontakt je na kraju teksta.

„U okviru naših redovnih aktivnosti jedan od prioriteta Udruženja je ekologija i zaštita životne sredine. Tako da smo do sada kontinuirano radili na uređenju obale i uklanjanju nagomilanih ostataka smeća kao i animalnih ostataka, koje neodgovorni pojedinci ostavljaju i odlažu pored i u samom jezeru. Radimo i na uklanjanju uginule ribe u letnjim mecima, kad zbog visoke temperature dolazi do prevrtanja vode i uginuća ribe koje ta pojava izaziva. U julu mesecu 2019. godine u delu jezera kod „Karađorđevačkog mosta“ iz vode smo izvdili i uklonili iznutrice od 17 ovaca, koje je neodgovoran pojedinac bacio u vodu, a što je pretilo ozbiljnom zagađenju vode u vreme kupališne sezone. Da napomenem da smo naišli na nerazumevanje i nesaradnju sa svim inspekcijama koje smo kontaktirali. Jedini ko nam je momentalno pomoga, bilo je JP Komgrad koje nam je momentalno obezbedilo hladnjaču koja se koristi za te svrhe. Pošumljavanje je potrebno jer šumski pojas oko jezera štiti jezero, a postojeće drveće je staro i uglavnom uginulo, tako da nadležni treba da pokrenu širu i obimniju akciju kojom bi se to stanje vidno popravilo. Mi našim aktivnostima pokušavamo da pokrenemo stvari sa mrtve tačke i da barem delimično popravimo to stanje. Sadnice vrbe kojom pošumljavamo priobalje obezbeđujemo iz bivšeg ribnjaka koji je zarastao mladim vrbama i topolama. U razgovoru stručnim licima iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode dobili smo podršku za tu našu aktivnost. Akcija će se nastaviti i sledeći vikend, u subotu 14.03., kad planiramo pošumiti preostali deo istočne obale, kao i zapadnu obalu. Nakon ovoga, u planu su ekološke akcije čišćenja i uređenja obale koje planiramo sprovesti u toku aprila meseca. U našim ekološkim akcijama imali smo dobru saradnju s pokretom izviđača „Petefi Šandor“ i Opštinom Bačka Topola.“

Ko želi da se prikuljuči, ljudi ponovo rade u subotu 14. 03 2020. Za detalje se obratite direktno na njihovu Fb stranicu EUR Jezero Bačka Topola ili na telefon 0600714543.

 

Podelite sa prijateljima

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *