Pored građana i Opština pomaže sadnju drvoreda

Koncept rada aktivista udruženja građana Zeleno zvonce  je takav, da život u Bačkoj Topoli provodimo kao život u organizovanoj zajednici. Sa jedne strane su građani kao pojedinci ili udruženi na neki način, a sa druge, građani zaposleni u institucijama koje upravljaju gradom. Želeli bismo da se građani aktivno uključe u kreiranje svog životnog okruženja i sa druge strane, da „upravljači“ servisiraju potrebe građana. To ne znači da je potrebno ispuniti svaki zahtev građana, ali znači da svako ko postavi neko pitanje mora da dobije odgovor. Negativan odgovor je takođe važan za one koji su postavili pitanje.

Za razliku od nekih situacija kada nismo dobili ni odgovor:

Inicijativa za ispitivanje kvaliteta vazduha – bez odgovora

Ili je apel procesuiran ali se dalje ništa nije dešavalo:

Inicijativa za postavljanje đačkog semafora – dobijen odgovor ali je izostala realizacija

Ovoga puta možemo reći da je saradnja uspostavljena u punom kapacitetu.

Kad smo već krenuli sa ovakvim uvodom, ne bi bilo fer da preskočimo još dve lepe stvari. 2019. godine je podržana inicijativa za organizovanje izložbe našem mladom sugrađaninu:

Plakat 

Beolin – Milan Janjić Bačka Topola

I još jedna, nama značajna pomoć u 2020. godini, kada je Komgrad omogućio da punimo cisternu vodom za zalivanje na gradskom hidrantu.

Vatrogascima nije bio ni najmanji problem da pomognu kada smo dolazili.

15 

No, hajde da se vratimo na temu ?

Prošle jeseni smo započeli sadnju drvoreda sa obe strane puta ka Malom Iđošu. Građani su podržali akciju i donacijom elektronskog otpada omogućili da se zatvori finansijska konstrukcija.

Akcija prikupljanja elektronskog otpada 2019.

Većina sadnica je preživela, ali deo sadnica je uništen nepažnjom poljoprivredika, a deo namerno.

Početak sadnje drvoreda Bačka Topola – Mali Iđoš

Ove jeseni nastavljamo sadnju. Građani ponovo finansiraju sadnju učestvovanjem u akciju prikupljanja elektronskog otpada.

Akcija prikupljanje elektronskog otpada 2020.

Kako bi svima bilo jasno da sadimo na državnom zemljištu, obratili smo se Opštini i zamolili da učestvuju u projektu.

Molbu za sastanak smo uputili Resoru za poljoprivredu i privredu, Resoru za komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine, kao i Nimrod Tomiku, čije iskustvo smatramo za korisno.

Kako smo svi zaposleni, zamolili smo da termin za sastanak bude posle radnog vremena, u večernjim časovima. Viktor Kovač, zadužen za resor poljoprivrede je bez problema prihvatio predlog i sastanak je održan u MZ Gunaroš u najkraćem roku.

Možda vam ova rečenica zvuči dupeuvlakački, ali to joj nije smisao. Poenta je da svi imamo radno i slobodno vreme i da je ovde jasno da je postojala volja da nas saslušaju.

Naša molba je bila da Opština obeleži koridor i da nakon sadnje objavi na svom sajtu i na portalu Moja Bačka Topola informaciju da je podignut drvored ka Malom Iđošu, te da poljoprivrednici obrate pažnju na sadnice.

Vrlo brzo je stigao odgovor da je molba prihvaćena.

Juče, u četvrtak 19.11.2020. godine je geometar označio koridor.

Sada imamo građansku inicijativu koja je podržana od institucija i to je neki koncept koji daje najbolje rezultate.

Sadnja ovog drvoreda je deo našeg dugoročnog plana. Mi ga interno nazivamo „Projekat zelenih tunela“.  Želimo da, kada neko dolazi u Bačku Topolu (u nekim kasnijim fazama i u opštinu Bačka Topola), ulazi u drvored. Bilo biciklom, motorom, automobilom, da taj dolazak bude već na startu prijatan. Takođe, voleli bismo da se uključe i udruženja iz drugih mesta, da radimo zajedničke akcije, recimo, nađemo se na pola puta sa Sokolčanima, Orahovčanima, Njegoševljanima. Dođemo pomoći na sadnji Bački Sokolac – Stara Moravica ?

Pogledajte fotografije kako je neko projektovao put Bačka Topola – Mali Iđoš.

 

Pored ceste je kanal, drvored pa poljski put ili poljski put pa drvored. Traktori nemaju šta da traže na asfaltu, poljskim putem se kreću. Nema nesreća zbog neosvetljenih traktora ili prikolica, nema blata na cesti. Na kraju puta se napravi platforma i hidrant, traktor se opere i tako izlazi na cestu i putuje kući. Nije to uopšte komplikovano, samo malo promenimo koncepciju, podignemo svest.

Samo je do nas, nikakvi marsovci, masoni, do nas je, do nas koji ovde živimo, hoćemo li ovako ili nećemo.

Potražite crveni kočić na svakoj fotografiji 🙂

To je međa. Između međe i puta, projektovan je nekategorizovan poljski put, drvored i kanal. Zamislite da to jednoga dana stvarno tako i bude. 🙂 

I nemojte samo da zamišljate, pomozite da to tako bude. Sačuvajte sadnice, one su i vaše i vaše dece i unuka.

345627810121313131

Tekst: Zeleno zvonce

Fotografije i video: NovaDizajn | @jk_photo__

 

Podelite sa prijateljima

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *